dijous, 5 de desembre del 2013

VUIT PONTS D'EIFFEL II


Dimarts passat vam descobrir que Eiffel havia estat el constructor d’altres ponts de Girona, a part del conegut pont de Ferro. Avui parlem dels altres ponts, llocs per on ara passem sense saber que abans allà hi havia un pont fet per l’empresa d’Eiffel.

Com vam dir, van ser vuit els ponts que va construir Gustave Eiffel. D’aquests vuit, el pont de Ferro i tres més. Dos d'aquests van ser canviats del seu lloc original, i els altres quatre van acabar essent substituïts.


Eiffel. Encants de Girona
Pont Eiffel a Palamós. Font: encants de Girona.
Un dels ponts conservat, és el denominat pont del Rellotge o de la Devesa construït el 1878 damunt el riu Güell, entre l'avinguda Ramon Folch i la Devesa.

El 1963 havia quedat obsolet per les creixents necessitats del trànsit. 

La curiositat del cas és que el pont es trobava en bon estat, i un grup de veïns de Palamós van comprar el pont i el van traslladar fins el seu municipi.



Eiffel. Encants de Girona
El pont i la casa del Rellotge 1910. Actual vista de la casa del Rellotge. Font: Ajuntament de Girona./Encants de Girona.










Pont d'Eiffel. Encants de Girona
Pont d'Eiffel, Taialà. Font: Ajuntament de Girona.
Un dels altres ponts conservats es travessava el riu Güell, el pont de Mart. Aquest es va moure anys després per connectar el carrer Cerverí amb la Devesa, però el riu Güell l’any 1969 va ser desviat quedant el pont sense ús.

Actualment el podem trobar a la zona de Taialà.L’últim pont que es conserva, el pont del Ferrocarril, es troba situat també a la sèquia del Monar.


Aquest i els altres quatre que van ser substituïts amb el temps, es van fabricar per facilitar el pas del ferrocarril per la ciutat de Girona l’any 1976. Es trobaven al carrer Figuerola, a l’avinguda Ramon Folch, al riu Onyar i el portal de França.

Qui ens havia de dir que una ciutat petita com Girona, podia amagar tants secrets?
Fins demà!



6 comentaris:

  1. Interesant el tema dels ponts no sabia que ni havia tants fets per en Gustav Eiffel a la meva ciutat.
    Gràcies.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí que és molt interessant! Ja sabeu com ens agrada descobrir coses noves!! Merci per seguir-nos!

      Elimina
  2. Ni idea que hi havia tants ponts fets per eiffel!!! Quina gracia!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ens encanta que t'agradi! Gràcies per seguir-nos i comentar!

      Elimina
  3. "Actualment el podem trobar a la zona de Taialà.L’últim pont que es conserva, el pont del Ferrocarril, es troba situat també a la sèquia del Monar." - Aquest sí que no sé pa son para. A quina alçada de la sèquia? Gràcies.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bones Josep M. Doncs sabem que està prop de Sta.Eugenia però no en sabem el lloc exacte! Vam documentar-nos d'un llibre nou molt bo que es diu: Girona. Històries, curiositats i misteris. Molt recomanable! Gràcies per seguir-nos!!

      Elimina