dilluns, 2 de desembre del 2013

600 ANYS DE CONVIVÈNCIA


En les històries de les ciutats es solen trobar llocs inesperats i preciosos del passat. Això passa amb la ciutat de Girona, on hi van viure més de 600 anys una comunitat jueva.

Tot i que van estar-hi tan de temps, la seva integració no va ser possible degut a les seves diferències religioses, culturals, les tradicions i els hàbits que tenien. Però sobretot, tampoc es va arribar a crear aquesta interacció entre ambdós parts perquè les disposicions legals obligaven als jueus a quedar-se en un lloc determinat, per sempre: El Call.

L'antic barri jueu es trobava al mig de diversos sectors ben diferenciats del que avui anomenem Barri Vell. Per una banda hi trobem la zona monumental amb el Palau Episcopal, la Catedral i l'inici del Passeig Arqueològic; i per altre, l'antic Mercadell i actual plaça de la Catedral, les defenses de Sobreportes i el que havia estat l'antic burg de Sant Feliu.


el call jueu. Encants de girona
El call jueu. Font: Ajuntament de Girona.

També, al sud, s'hi troba el barri medieval dels ciutadans i els mercaders, i a l'oest, l'antiga muralla que uneix el carrer de la Força amb el de les Ballesteries, el riu, i una mica més lluny el barri del Mercadal i l'eixample de Girona.

Així doncs podem dir que és un dels espais més visitats i més emblemàtics, gràcies als seus laberints plens de carrers i de patis que, al entrar-hi, et sents com en l'època medieval. Cal dir que és un dels barris jueus més ben conservats del món!

Per si en voleu més informació, també tenim el Museu d'Història dels jueus, el qual explica la història de les comunitats jueves medievals de Catalunya, amb atenció especial a la de Girona. Aquest es troba al Carrer de la Força número 8.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada